SENSOMMERTUR-2024

På indbydelsen til Sensommerturen den 7. september 2024 stod spørgsmålet “Kan man producere vin i Danmark”?

Spørgsmålet kan efter besøget på Hjertebjerg Vingård helt klart besvares med et rungende “JA”.

Besøget på Hjertebjerg Vingård var kommet i stand via formanden for Møns Garderforening, der i sin tid var med i et vinkollektiv, der startede 2 vingårde som en fælles hobby.

I dag ejes og drives Hjertebjerg Vingård af Uffe Winther Nielsen, der i sin tid lagde areal til plantning af vinstokke.

Her ses nogle af de lange rækker med vinstokke, der er placeret perfekt på en let skrånende mark, hvor de står i læ og med optimalt sollys.

Her fortæller vinbonden Uffe om de forskellige udfordringer, der er i forbindelse med dyrkning af vindruerne, der er basis for produktionen af vin.

Som det kan ses er der sat net op omkring vinstokkene. Det er af hensyn til fugle, der kan gøre et stort indhug i de smagfulde druer.

Når vinene er produceret skal de for de flestes vedkommende lagres i fade. Det foregår i den tidligere svinestald, der er indrettet til formålet.

Fadlagring er dog ikke aktuel for den mousserende vin, der bliver produceret efter champagnemetoden. Det er en metode, der gør at de døde gærceller samles i toppen af flaskerne. De døde gærceller kan til sidst fjernes ved at fryse vinen, tage proppen af og fjerne gærcellerne.

Efter at have hørt om selve produktionen af de forskellige vine på vingården, var det tid til at smage på varerne.

Deltagerne blev placeret ved et veldækket bord, hvor der blev præsenteret og smagt på 4 forskellige vine. Den første var den mousserende Mønske Bobler, der bliver produceret efter champagnemetoden. En dejlig vin, der har betegnelsen brut – dvs. tør.

Den næste på bordet var vingårdens rosé vin med den karakteristiske lyserøde farve. Denne vin er blevet utroligt populær, og den var stort set udsolgt.

Nummer tre på listen var vingårdens rødvin, der har en flot rød farve og en fantastisk smag. Et absolut godt bud til en god middag.

Den sidste vin, der indgik i smagsprøverne, var den fantastiske portvin med det mønske navn Mølle Port. Navnet er indlysende, når man ser etiketten.

Foreningen Dansk Vin kårede i 2023 Uffe Winther Nielsen fra Hjertebjerg Vingård som årets vinbonde. En hæder der er fuldt fortjent.


Efter besøget på Hjertebjerg Vingård fortsatte de fleste af sensommerturens deltagere til Sildemarked på Stege Havn.

Her var der rig mulighed for at få stillet sulten og slukket tørsten i det fantastiske sensommervejr.

Retur til BILLEDER